Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A lakásfelújítás fontos része a tapéta kiválasztása, ami hosszú évekre meghatározza otthonunk hangulatát. A szín és minta kiválasztása mellett fontos ismernünk a tapéták tulajdonságait, hasz - Lakásfelújítás, családi ház felújítás magazin
részletek »

Tapétázás kezdettől napjainkig

Lakásfelújítás Magazin! Milyen legyen az új otthonod? Mitől lesz a lakásodból otthon, ami egyedi, ami modern, ami Tiéd? Minden kérdésre megtalálod a választ itt, a Lakásfelújítás Magazin oldalon.
Lakásfelújítás, családi ház felújítás magazin
Oszd meg másokkal
Tapétázás kezdettől napjainkig
Tapétázás kezdettől napjainkig
A lakásfelújítás fontos része a tapéta kiválasztása, ami hosszú évekre meghatározza otthonunk hangulatát. A szín és minta kiválasztása mellett fontos ismernünk a tapéták tulajdonságait, használati jellemzőit is. Ehhez hasznos ismernünk a tapétázás történelmét, szerepét a különböző építészeti korokban. Időutazásunk az ókori kínától a középkori Közel-Keleten át napjaink Európájáig vezet.

Minden, ami tapéta

A papír feltalálása Cau Lun kínai eunuch nevéhez fűződik aki ie. 2. században dolgozta ki a papírgyártás eddig nem ismert új technológiáját. Abban az időben ismert Egyiptomi papirusz gyártási technológiájához képest óriási változás történt. A kínai birodalomban nagy szükség volt az információ gyors áramoltatására, a feljegyzések készítésére, az adatok, parancsok eljuttatására a hatalmas távolságokba, a különböző tartományokba. Az első papírok a fakéreg, kender, selyem, és a halászháló keverékének a felhasználásával készültek. A kínai császár elégedett volt Cau Lun találmányával és arisztokrata rangra emelte a feltalálót, aki nagy vagyont gyűjtött az új papír készítésével. Ezzel a találmányával a civilizáció addig ismert tudása gyorsabban terült szét a birodalomban.

A vízben oldott rostpépből hamarosan festék hozzáadásával megszülettek az első tapéták. Színes papír tapétákat a falakra ragasztva kézi festéssel látták el és elindult a Mandarinok palotáinak díszítése az új falburkolatokkal. Ez az időszak Krisztus megjelenésének időpontjával esik egybe. Irattári anyagok bizonyítékai alapján a Krisztus korabeli Kínában már ebben az időben építettek be rizspapír tapétákat, amelyek természetesen eltérnek a mai értelemben vett modern falkárpitoktól. Ebben az időben a római birodalomban a szőtt anyagból készült mennyezeteket "Tapetum"-nak nevezték, és a feljegyzéseiket olcsó rabszolga munkával készült egyiptomi papiruszra írták. A két szuperhatalom Kína és Róma között a ?selyemút? kereskedői elszállították az első kínai tapétákat a Római birodalomba.
Hirdetés

A római "Tapetum" szóból keletkezett a "Tapet" szó, amely szőtt, hurkolt vagy csomózott falbevonatra vagy padló bevonatra alkalmas anyagokat kezdett jelölni az idők folyamán. Ezekből a szavakból alakult ki a német nyelvterületen a Teppich, Tapisiere, Tapet megnevezés, amely falkárpit, kárpit, és szőnyeg fogalmakat jelölt meg. A papírkészítés tudománya elterjedt a Közel-Keleten a 6. és a 7. században. A 11. századtól folyamatosan igény merült fel a nyersen falazott várak, udvarházak, kastélyok, vallási épületek falainak otthonosabbá tételére.
Megjelentek a költséges bőr függönyök, bőr falburkolatok melyeken lenyomatokat készítettek és gazdagon aranyoztak. Ezeket a luxus burkolatokat a mórok hozták Spanyolországba. Megjegyezni kívánom, hogy a középkori kódexek lapjai, rongy, használt ruhák, és lenszövet felhasználásával készültek.

Megjelentek az első pergamen háttérképek, melyek újszerűsége futótűzként terjedt. Alsó Ausztriában a Melki Apátság könyvtárában 1425-ben a falakat piros és sárga pergamen tapétákkal díszítették. A 14. században, Olaszországban megjelentek a szövet falkárpitok.

Elindul a tapéta diadal útja Európában. 1469-ben a Közép Rajna mentén tapétázási próbálkozások folynak. Angliában a Krisztus College-ban Cambridge-ben 1509-ben fekete-fehér tapétát ragasztanak a falakra. Magyarországon ebben az időben pedig a török intenzíven támadja Hazánkat, és nem tapétázunk.

A 16. században a Kelet-Indiai társaság elkezdte szállítani Kínából a kézzel festett, eddig nem ismert magas színvonalú tapétáit, az angol feltörekvő, gyarmatokra kitekintő polgárságnak.
Történelmi pillanat, amikor I. Károly angol király 1634. május 1-én megbízást ad festékporral festett gyapjú tapéta gyártására a királyi palota falaira. 1750-től a technikai fejlődés következtében általánossá válik az, hogy a textil nyomtatásáról a gyártás átkerül a papírgyártásra Angliában, Németországban, és Franciaországban.

Az első gép gyártotta tapéta szabadalom Nikolas-Luis Robert (1761-1828) nevéhez fűződik 1799-ben. A 19. században megjelenő tapétákat gyártó gépek lehetővé teszik a tömegtermelést. Az első tekercs méretek 47 cm szélesek és 8,16 m hosszúak voltak.

A tapéta az első pillanattól kezdve kettős szerepet töltött be. Első feladata a díszítés volt, a második igen fontos tulajdonsága, hogy szigetelte a falakat.

Sok magasan fejlett iparosodott országban díszíti az otthonok falát tapéta. Ez a falburkolat kényelmet, melegséget, személyes megjelenést kölcsönöz az állampolgároknak. Mindenki saját képére képes otthonát, szobája, konyhája, előszobája, munkahelyének falait kedvenc tapétájával díszíteni. Érvényesül ?az én házam, az és váram? közmondás, ami tükrözi a szabadság utáni vágyat és vágyainak a beteljesedését, az egyén ízlésének a kiteljesedését.

A tapéta megjelenése és használata egyes fejlettebb országokban lényegesen kisebb, mint Közép- Európában.

Az Egyesült Államokban (USA) az épületek nagysága nagyobb, mint például Németországban. Ennek ellenére az amerikai nappalik nagy részének gipszkarton falfelületeit festik és nem tapétázzák, szemben az európai falfelületekkel. A fejlődés évszázadait, ami a tápétázás kultúráját jelenti, nem lehet átlépni.

A tapéta segítségével, színeivel, mintájával, hangulatossá lehet tenni szobáink, belső tereink falfelületeit. A helységek térviszonyai megváltoztathatók, befolyásolhatók kívánságunk szerint. Az előnyös tulajdonságokat kiemelhetjük, míg a hátrányos felületeket a háttérbe szoríthatjuk. Kellő gondossággal kiválasztott tapéta emeli otthonunk fényét, hangulatossá teszi életünket, és kifejezi vágyainkat.

A tapéta kereső segítségével kereshet szín illetve minta szerint.

A munkahelyre gondosan kiválasztott tapéta növeli a munka termelékenységet is. Kényelmes, meghitt, ösztönző felületek energikusabbá teszik az ott dolgozókat. A kiválasztott színek aktivitást, nyugalmat árasztanak, magasabb szellemi és fizikai teljesítményekre ösztönöznek. A természet színei, virágminták, foto tapéták a természet energiáit szórják szét a közelükben tartózkodókra.


A tapéta mennyiségének a kiszámítása az alábbi módon történhet.
A szoba oldalainak hosszát összeadjuk, ezt szorozzuk a magassággal. A kapott m2 mennyiséget osztjuk 5m2/db tapétával. Kerekítünk és megkapjuk a szükséges darabszámot.
Pl: 3,0m + 2,8m+ 3,1m+ 2,90m = 11,80m x 2,70m szoba belmagasságával= 31,86m2.
31,80m2 / 5m2/tekercs= 6,37 tekercs kerekítve 7 tekercs.

A tapéta kalkulátor segítségével Ön is könnyedén kiszámíthatja a szükséges mennyiségeket.

Papír tapéta: Rendszerin egy vagy két hullámos mérsékelten vízálló falkárpit, egyrétegű termék. Ragasztója Metylan normál.

Papírtapéta (nehéz): Legalább két réteg egymásra ragasztásával készül. Egymás mellé történő illesztéssel ragasszuk.

Nyomott papír tapéta (prégelt tapéta): A tapéta hátsó felét minta hengerrel nyomják és az eleje a nyomtatott felületeken domború lesz, a hátulja pedig üreges marad a nyomóhenger alapján.

Vinil selyem tapéta: Készülhet háromhullámos mosható, és súrolható kivitelben. A tapéta háta lehet papír alapú, vagy vlies növényi rost, gyapotszálakat tartalmazó egészség tudatos összetételű falkárpit.

Hab tapéta: A tapéta eleje habosított anyaggal készül. A tapéta háta lehet papír, vagy vlies. Az eleje lehet mosható, súrolható, vagy mérsékelten vízálló.

Üvegszövet tapéta: Vékony üvegszálakat fonállá alakítanak és szövési technikával mintára szövik. Rendkívül kopásálló, tartós, tízszer festhető. Nagy forgalmú üzletek ipari épületek tapétája.

Vlies tapéta: Különleges növényi rost, gyapot alapú, környezet barát, egészségtudatos tapéta. A vlies tapéta szárazon lehúzható a falról ezért könnyű vele a tatarozás. Szükséges a falat mélyalapozóval alapozni. Amikor az alapozás beszárad, megköt, akkor ismét más konzisztenciával kevert ragasztóval bekenjük a falat és szárazon helyezzük fel a falra a tapétát. A tapéta ragasztója Metylan direkt.

Rauhfaser (fűrészporos): háromrétegű tapéta. Az alsó rétege és a felső rétege közé egy vékony hártyára osztályozott kiválasztott szemszerkezetű darált faanyagot szórnak, ezt összeragasztják. Rendkívül strapabíró, tízszer festhető falburkoló rendszer. A ragasztója Metylan special. A toldásokhoz makulatúra ragasztása szükséges. A makulatúra felragasztása után a széleket a fénytörés miatt el kell glettelni.

Poszter, foto tapéta: az utóbbi időben rendkívül kedvelt szobadísz. Fénykép, grafika alapján készült igényes termék. Anyaga szerint lehet papír hátú, vagy vlies anyagra elkészített termék. Az ajtó méretűtől a teljes falat betöltő méretekig kapható. Az utóbbi időben méretre is készítenek a gyártók, hozott minta alapján is.

Lábazati tapéta: Ha hagyományos tapéta tekercsből akarjuk készíteni a lábazat burkolását, akkor legalább 1,0m magasságig kell tapétázni a falat. Kapható festhető és festett kivitelű lábazat tapéta, aminek a gyártási magassága 1,06m és a hossza lehet 5,0m vagy 10,0 m hosszú. Ezek a termékek papír, vagy vlies háttal készülnek.
http://s1.tlap.hu/magazin/1608/mzn_cikk_kepek_13260/Olasz virágos tapéta
Olasz virágos tapéta
Olasz textilhatású tapéta
Svéd plüss tapéta
Skandináv tapéta
Svéd Mr.Perswall design poszter tapéta
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - tapéta, tapéták, tapéta kalkulátor,
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-20 08:19:43
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü