Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A lakásfelújítás egy nagy kaland. Amikor az ember elkezd gondolkodni rajta, hogy fel kellene újítani a lakást, házat, nem is tűnik olyan nagy dolognak az egész. De amikor mélyebben - Lakásfelújítás, családi ház felújítás magazin
részletek »

Hogyan kezdjünk lakásfelújításba?

Lakásfelújítás Magazin! Milyen legyen az új otthonod? Mitől lesz a lakásodból otthon, ami egyedi, ami modern, ami Tiéd? Minden kérdésre megtalálod a választ itt, a Lakásfelújítás Magazin oldalon.
Lakásfelújítás, családi ház felújítás magazin
Oszd meg másokkal
Hogyan kezdjünk lakásfelújításba?
Hogyan kezdjünk lakásfelújításba?
Hálószoba - Igényesen berendezve, kérjünk bátran segítséget szakembertől!
A lakásfelújítás egy nagy kaland. Amikor az ember elkezd gondolkodni rajta, hogy fel kellene újítani a lakást, házat, nem is tűnik olyan nagy dolognak az egész. De amikor mélyebben belegondolunk, akkor jövünk rá, mennyire sok mindenre kell gondolni, mennyire sok részfeladatot kell megfelelően ütemezni.
Persze bármilyen jól is tervezünk, a kivitelezés során mindig adódhatnak új problémák, új költségek, melyre nem számítottunk addig. Célszerű úgy tervezni a felújítást, hogy egy 20% tartalékunk maradjon az esetleges váratlan helyzetekre. Érdemes továbbá a hasonló felújításokon átesett ismerősök véleményét, tanácsát kikérni, a lakásfelújítással foglalkozó fórumokat böngészni.

Ilyenkor mindig nagy a dilemma, hogy szakemberek segítségét kérjük, vagy magunk végezzük el a kivitelezést. Ez persze nagyban függ attól, hogy milyen a szakmai hozzáállásunk. Egy-két vállalkozó szellemű ismerősöm úgy döntött, hogy a felújítást önmaguk kivitelezik és csak a számukra problémás részfeladatok elvégzésére kérnek fel szakembert.

Sajnos elég hamar kiderült, hogy a lelkes amatőrök minden erőlködésük ellenére nem tudnak olyan minőségi munkát végezni, mint szeretnének. Ilyenkor persze elmegy az ember kedve az egésztől, és végül mégiscsak szakemberek segítségére szorul, de ekkor már a megvásárolt (elpazarolt) anyag, felszerelés nem térül meg.

Egyik kedves családtagom házépítésbe fogott, és - ahogy szokott történni - a végére elfogyott a pénz, így a festést már csak amúgy családilag végezték. Azt gondolták, hogy festeni a hülye is tud. Tévedtek. Minek utána az építkezésre sok milliót költöttek, a festés kispórolása eredményeként a minőségi munkát takaró máz bizony foltos lett és igénytelen. Az odalátogató vendégeknek pedig nincs meg az a kellemes tisztaságérzésük, amikor belépnek. Egy másik ismerősöm pedig azt mondta, hogy ami alatt a felújítást kontár módon elvégezné, annyi idő alatt megkeresi a rávalót, és akkor biztosan olyan lesz az új otthona, mint amilyet megálmodott.
Hirdetés

Így azt tanácsolom, ha nem vagyunk szakemberek, vagy nem vagyunk teljes biztosak szaktudásunkban, inkább keressünk megfelelő szakember(gárdá)t.

Az igényeinknek megfelelő lakásfelújítással foglalkozó vállalkozó kiválasztása nem egyszerű feladat. Hogyan keressünk ilyen szakembert? - Általában az első gondolat az, hogy megkérdezzük az ismerősök ajánlását. Azonban, ha nem találunk így sem megfelelőt, kénytelenek vagyunk kicsi jobban körbenézni. Kézenfekvőnek tűnik, hogy az interneten végezzünk keresést. Ekkor kénytelenek vagyunk a honlapokon található információk alapján választani. A honlap kinézete sok mindent elmond a tulajdonosáról.

Célszerű olyat választani, akinek a honlapja egyszerű, de elegáns. Én úgy gondolom, hogy aki sok pénzt (a dizájnból láthatóan százezreket) fektet a honlapja elkészítésébe, valószínűleg nem a leggazdaságosabban fogja kihozni a felújítást. Persze ezzel lehet vitatkozni. Illetve érdekes lehet, hogy a honlap milyen domain-en található. Én például nem lépnék kapcsolatba olyan vállalkozóval, akinek nincs évente 10 ezer forintja egy saját domain-re, és a honlapját ingyenes, öt perc alatt elkészítető helyeken (extra.hu, 5mp.hu, stb.) tárolja. Jó az, ha a vállalkozó oldalán látunk referenciaképeket a korábbi munkákról. Például igen tetszetős az is, ha lehetőségünk van megnézni az éppen aktuális munka közben a vállalkozócsapatot. A honlap szövegéből is nagyon sokat megtudhatunk. Most itt nem a konkrét információra gondolok, hanem a nyelvezetre.

Ha kiválasztottuk az esélyeseket, kérjünk árajánlatot. Ne várjuk, hogy egy néhány szavas e-mail alapján pontos ajánlatot fogunk kapni. Aki a felújításon komolyan gondolkodik, az nagyjából tudja, hogy milyen árintervallumba fognak esni az ajánlatok, így egy pár mondatos e-mail küldése esetén a vállalkozó egyszerűen nem fog minket komolyan venni. Így inkább azt javaslom, hogy telefonon vegyük fel vele a kapcsolatot, és beszéljünk meg egy személyes találkozót, mutassuk meg a felújítandó lakást, házat. Nagyon fontos az első benyomás, a vállalkozó megjelenése. Ne csak árajánlatot kérjünk, hanem hallgassuk meg a vállalkozó ötleteit is, ugyanis ő gyakorlottabb a felújításban, lehetnek jó ötletei a mi lakásunk esetén is. Nagyon fontos, hogy a vállalkozó kiválasztása után olyan szerződést kössünk, amely részletezi az elvégzendő munkát, a részhatáridőket és a fizetési ütemezést.

Minden nagyobb részfeladat elvégzése után ütemezzünk fizetést, ezzel (szükség esetén) motiválva a határidő betartását. A felújítás előtt egyezzünk meg, hogy ki mikor szállítja az építőanyagot a helyszínre. A félreértések csak hátráltatják a folyamatot, de a túl hamar szállítjuk oda, csak láb alatt van. Tájékozódjunk az árakról, számoljuk ki, hogy hol vásároljunk, illetve ki intézze a beszerzést. Sok vállalkozó kedvezményesen vásárol bizonyos kereskedésekben.

Rendszeresen ellenőrizzük a munkát, és legyünk figyelmesek. A fenti tanácsok megfogadásával és egy kevés szerencsével a lakásfelújítás úgy fog lezajlani, ahogy azt megálmodtuk, és az eredménnyel elégedettek leszünk.
Szólj hozzá a cikkhez
FIGYELEM! A cikk felhasználása, utánközlése kizárólag a tlap szerkesztő engedélyével lehetséges! Kérek engedélyt
Címkék - lakásfelújítás, generálkivitelezés, felújítás, lakás, szoba, hálószoba
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2011-05-18 19:29:21
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü